Proč vyrábím namkhy

Jak jsem se k tomu dostala

K praxi výroby namkhy mě vedla dlouhá, avšak rychlá cesta.

V roce 2007 jsem se v Anglii stala buddhistkou linie Palyul tibetské školy ňjingma, která je držitelem posvátných tibetských nauk zvaných Namčhö. Rok na to jsem odjela do jižní Indie do exilového kláštera této linie, zvaného Namdroling, kde jsem strávila něco přes rok a půl života. Učila jsem tam profesory klášterní university angličtinu a při tom jsem se účastnila veškerého dění jako součást klášterní komunity mnichů a mnišek. Splnila jsem podmínku pro vstup do praxe tantry a dzogčhen (nejvyšší úrovně praxe tibetského buddhismu vůbec) linie Namčhö, tzn. přípravná cvičení ngöndrö, a jako výsledek mi bylo uděleno povolení přistoupit k zasvěcení a instrukcím tajné praxe tibetské jógy tsalung a tummo. Dzogčhenovou transmisi jsem po smrti svého hlavního gurua Penor Rinpočheho posléze získala od Čhögjal Namkhai Norbua, držitele linie Namčhö, který mne uvedl do stavu přímého poznání mysli. Mimo jiné jsem od něho obdržela několik dalších praxí nejvyšší tantry a posvátných nauk jako například Namčhö Šitro a čangčog (praxe mše za zesnulé včetně očisty a přenosu mysli zesnulého), praxi očisty pěti elementy, základy tibetské astrologie, věštbu mo a také právě tuto praxi, jak sestavit a vysvětit namkhu.

5J7Y7978

Chrám Zangdog Palri v klášteře Namdroling

Proč je namkha mocná praxe všem ku prospěchu

Tuto převzácnou praxi jsem nějakou neuvěřitelnou náhodou či silou karmy obdržela osobně z úst jednoho z největších mistrů tibetského buddhismu dnešní doby – Čhögjal Namkhai Norbu – jako jeden z mnoha praktických způsobů jak pomáhat druhým. Jako praktikující buddhistka jsem sama schopná si mocí vlastní praxe dopřát požehnání a kultivovat mentální a fyzickou sílu a pohodu. Věřím, že taková pro vlatníka namkhy nenáročná praxe jako pečovat o namkhu doma je mocný a efektivní způsob, jak toto blaho dopřát i těm, kteří tuto možnost nemají a to velmi jednoduchou a mocnou formou.

Namkhy vyrábím pro rodinu a přátele, kteří je potřebují či o ně požádají.  Namkhai Norbu tuto zanikající prastarou praktickou tibetskou moudrost zachránil před pomalým ale jistým zánikem a předal ji, stejně tak jako ostatní nauky a praxe, do rukou svých západních studentů jako dar modernímu lidstvu. Záleží už jen na nás, zda se chopíme moci, kterou nám nabízí.  Je to možnost stát se nositeli prastaré linie a uživateli jejího požehnání a moci v moderní době, kdy takovouto pomoc potřebujeme nejvíc.

Harmonizuje Váš energetický vzorec

Jak funguje namkha